Funderar du på att installera en luft/vatten-värmepump? I den här artikeln går vi igenom hur en luft/vatten-värmepump fungerar, vilka fördelar systemet har och när det kan lämpa sig att installera en luft/vatten-värmepump. Vi på Jaxe’s Klimatservice installerar, servar och reparerar luft/vatten-värmepumpar från flera olika välkända tillverkare. När du kontaktar oss hittar vi en lösning som passar just ditt behov.
Vad är en luft/vatten-värmepump?
En luft/vatten-värmepump fungerar genom att utvinna energi från utomhusluften. Energin används sedan till att värma upp ett vattenburet värmesystem och/eller varmvatten. Detta skiljer en luft/vatten-värmepump från en luft/luft-värmepump som värmer upp huset genom att värma luften. Med bakgrund av det är luft/vatten-värmepump en komplett anläggning som kan tillgodose husets behov av varmvatten och värme. Som tidigare nämnt utvinner värmepumpen energi från utomhusluften, vad händer då på vintern? Faktum är att en bra luft/vatten-värmepump kan utvinna energi ur utomhusluften ända ner till 20 minusgrader. På så sätt kan en luft/vatten-värmepump vara en tillförlitlig värmekälla året om i stora delar av Sverige.
Effektiva pumpar med snabb leverans
För den som har ett vattenburet värmesystem är en luft/vatten-värmepump ett bra alternativ när det är dags att uppgradera värmepumpen. Vi erbjuder högkvalitativa luft/vatten-värmepumpar från bland annat Vaillant med hög verkningsgrad och korta leveranstider.
När du väljer en Vaillant luft/vatten-värmepump genom oss får du en värmepump utvecklad för nordiskt klimat med 15 års kompressorgaranti.
Vi erbjuder konsultation, snabb leverans och installation av luft/vatten-värmepumpar inom hela Stockholmsområdet.
Vad kostar det att installera en luft/vatten-värmepump?
Att installera en ny värmepump kan kännas som en stor investering. Till skillnad från bergvärme kräver installationen av en luft/vatten-värmepump inget ingrepp på tomten. En stor kostnad vid installation av bergvärme är borrhålet och markarbeten. I och med att detta inte behövs vid installation av en luft/vatten-värmepump blir investeringen betydligt mindre.
Vad är bäst? Jämförelse mellan luft/vatten och bergvärme
När du funderar på att investera i ett nytt uppvärmningssystem för din fastighet är det självklart att du vill jämföra mellan de olika system som finns. Att jämföra en luft/vatten-värmepump med en bergvärmepump är dock inte helt enkelt. Mycket handlar om vilka förutsättningar och behov just du har. Generellt sätt finns det dock några saker som skiljer systemen åt:
Lägre investeringskostnad med Luft/vatten än Bergvärme
I och med att installationen av en luft/vatten-värmepump inte är lika omfattande som en installation av bergvärme är investeringskostnaden lägre. Detta gör att en luft/vatten-värmepump är bra för dig som vill sänka dina uppvärmningskostnader och samtidigt göra en installation med kort återbetalningstid.
Bergvärme lämpar sig bättre i områden med riktigt låga temperaturer
Utvecklingen av luft/vatten-värmepumpar har gått snabbt de senaste åren. Idag klarar många luft/vatten-värmepumpar riktigt låga temperaturer. Ett exempel på detta är Vaillant aroTHERM plus som garanterar en effektiv drift ända ner till 25 minusgrader. Det kan dock vara så att en bergvärmepump är ett effektivare val för dig som bor i ett område med riktigt kalla vintrar.
Bergvärme är en lönsam investering om du har en hög förbrukning
Har du koll på vilket energibehov du har i din fastighet? Detta är ett bra första steg för att kunna välja mellan bergvärme och en luft/vatten-värmepump. Med tanke på att bergvärme är en större investering lämpar sig bergvärme bättre till hushåll som har ett högt energibehov. Om du däremot har ett lägre energibehov kan en installation av en luft/vatten-värmepump vara den bästa investeringen för dig.
Hur mycket el drar en luft/vatten-värmepump?
Hur mycket el en luft/vatten-värmepump använder sig av är beroende av värmepumpens storlek och effektivitet. En värmepump ska vara väldimensionerad till din fastighet för att verka så effektivt som möjligt. Utöver att värmepumpen ska vara anpassad efter just dina behov, är det även bra att kolla på värmepumpens SCOP-värde. SCOP-värdet anger hur effektiv värmepumpen är i genomsnitt under ett år. En värmepump med SCOP-värde 5, producerar fem gånger så mycket energi som den gör av med. Desto högre SCOP-värde, desto bättre verkningsgrad.
Hur lång livslängd har en luft/vatten-värmepump?
En högkvalitativ luft/vatten-värmepump kan hålla runt 15-20 år om service, underhåll och reparationer utförs. En förutsättning för att värmepumpen ska få så lång livslängd som möjligt är att pumpen installeras och underhålls på rätt sätt. På så vis ökar du pumpens livslängd och säkerställer ett effektivt värmesystem i ditt hus.
Öka livslängden med korrekt utförd service
Genom att serva och underhålla ditt vattenburna system och luft/vatten-värmepump ökar du systemets livslängd och verkningsgrad. Om du redan har en luft/vatten-värmepump kan du spara mycket med korrekt utförd service. När vi genomför service ser vi till att din anläggning fungerar effektivt och säkert.
När du bokar service för din värmepump är det en liten kostnad som kan ge stora energibesparingar varje månad.
Vi utför service och reparationer i Stockholmsområdet på luft/vatten-värmepumpar från de flesta stora tillverkare.
Luft/vatten-värmepumpar från välkända tillverkare
Om du har frågor gällande luft/vatten-värmepumpar kan du kontakta oss på Jaxe’s Klimatservice. Vi arbetar med luft/vatten-värmepumpar från välkända tillverkare och kan hjälpa dig att hitta ett uppvärmningssystem som passar just dig. Oavsett om du är säker på vilken modell du vill installera, eller har frågor om alternativa uppvärmningssystem kan du kontakta oss på Jaxe’s Klimatservice för kostnadsfri rådgivning.